Wednesday, July 15, 2015

Salam Aidilfitri Uolls

Hari ni ofis dah mula lengang.
Tengahari semalam pun semua dah pakat halfday.
Kompius akak dibuatnya. Raya hari Khamis ke Jumaat?
Tak kira. Hari ni akak pulak nak halfday.

Tahun ni turn beraya belah mertua.
Macam biasa le raya pertama di KL.
Raya kedua balik Melaka. Balik hari aje pun.
Raya ketiga dah aktiviti bebas. Jadi bolehlah menziarahi Ikea. Hihuhihu.

Tahun ni tahun ke4 beraya tanpa arwah Mak.
Rindu air tangan Mak bila tibanya Syawal.
Rindu nak belikan baju raya, tudung raya untuk Mak.
Rindu nak bersalaman dengan Mak di pagi Syawal.
Rindu semuanya. Rindu Mak!


Ni pic kenangan kali terakhir berkumpul di pagi Syawal dengan arwah Mak.
Ada jugak pic kenangan kami bersama.

Sebelum akak banjirkan opis dengan airmata, akak nak ucap Salam Aidilfitri kat uolls.
Walaupun akak ni blogger sendu tapi terima kasih pada yang sudi baca blog akak.
Akak mintak maaf andai ada terkasar bahasa dari segi penulisan dan lawak slapstik akak.

Selamat Hari Raya uolls.
Berhati-hati di jalanraya.

Wednesday, July 1, 2015

Qari Junior

Petang petang selalunya dalam 6.45pm dah siap masak.
Sempatlah tengok Qari Junior kat TV3 nun.
Kagum sangat dengan budak-budak Qari Junior tu.
Hebat-hebat semuanya.
Mengaji sedap. Jawab soalan pun pandai.
Soalan-soalan yang akak rasa susah tu kacang goreng je diorang jawab.
Malunya dengan diorang.
Usia muda tapi sangat berilmu.

Bercakap pasal Qari Junior ni masa akak sekolah rendah dulu penah terpilih nak jadi pelapis qariah.
Haaaa. Percaya ke idok?
Silalah percaya kerana ini kisah benar.
Masa tu akak sekolah kat Kelantan. Darjah 5 kat SK Lundang.
Akak sekeluarga dulu masyarakat nomad. Selalu pindah randah.
Sempatlah duduk kat Kelantan nun setahun lebih.

Masa akak darjah 5 tu ustaz cakap akak terpilih jadi pelapis qariah.
Terkejut akak. Kenapa saya? Why? Why me?
Walaupun nanti darjah 6 baru akak masuk tilawah al-Quran tapi dah kena start berlatih.
Tiap-tiap petang kena berlatih mengaji okeh.

Rasanya ada 2,3 kali je kot akak pegi berlatih mengaji.
Selebihnya akak pegi menjelajah seluruh pelosok kampung dengan kawan-kawan.
Maklumlah akak kan konon konon orang bandar masuk kampung. Jakun le sikit.
Habis segala kawasan kubur dan ladang getah kitorang jelajah.
Kawasan kubur tepi sekolah tu memang port kitorang.
Sebab kat situ ada jalan short cut masuk ladang getah.
Tapi bukan hari-hari le merayau.
Time baik kitorang main galah panjang je kat hujung padang sekolah.
Situ ada kawasan pokok dan redup.
Tengahari buta lepas balik sekolah pun jadi je main galah panjang kat situ.
Notty sangat ye akak zaman kekanak ribena laici dulu kan?

So apa kesudahan dengan pemilihan akak sebagai pelapis qariah?

Dalam pertengahan tahun tu Abah kena pindah ke Negeri Sembilan lak.
Maka dengan itu kami sekeluarga pun PINDAH LAGI.
Maka tamatlah kisah akak sebagai peserta Qari Junior.

Tapi nanti bila akak dah ada anak akak nak anak akak jadi macam budak-budak Qari Junior ni.
Sejuk perut ibu mengandung kalau dapat anak-anak macam tu.
Sekarang pun ramai dah ibubapa yang hantar anak ke sekolah Tahfiz.
Sekolah Tahfiz sekarang pun banyak yang bagus-bagus.
Yang balance kan ilmu agama dan subjek-subjek lain.
Dah harap-harap anak akak sok tak notty dan suka ponteng macam akak. Huhu.

Itu aje akak nak cerita pepagi ni.

Sekian.



Tuesday, June 30, 2015

Ramadan dan Dapur

Rasanya bulan Ramadan le yang paling kerap dapur aku berasap.
Kalau tak manjang je ada alasan tak nak masak. Kesian encik Suami.
Dan Ramadan juga jadi bulan aku bereksperimen mencuba resepi baru.
Yelah. Aku ni mana le pandai masak.
Yang aku reti cuma menyambal dengan melemak cili api je.
Takkan hari-hari nak makan itu je kot?
Eh tapi sambal le syok makan time berbuka.
Membuka selera katanya.

Biasanya weekdays memang aku masak.
Weekend biasalah gantung kuali dengan alasan berbuka di rumah mertua.
Bazaar Ramadan baru sekali je pegi.
Kagum tak dengan pencapaian iolls?
Rasa macam membazir je beli kat bazaar Ramadan. MAHAL!

Saja nak share antara menu berbuka yang sempat dimasak.
Masa minggu pertama tu nan hado pikcer yang diambil.
Dah kendian baru rasa nak amik pikcer.

Iftar Day 7
Sambal udang petai, kobis masak lemak & daging goreng

Iftar Day 9
Kari ayam, kobis masak kicap, ikan bulu ayam & karipap

Iftar Day 12
Asam pedas ikan tenggiri, sotong goreng kunyit & karipap

Karipap adalah karipap frozen yan dibeli kat opis.
Serius sedap. Inti dia mengancam baq hang!
Lagipun tu je kuih yang confirm encik Suami makan. Huhu.

Bila hari-hari masak ni, kekadang otak jadi blank pun ada.
Blank sebab tak tahu nak masak apa.
Tapi serius cakap masak sendiri memang JIMAT uolls.
Sangat sangat sangat jimat.
Pasar Presint 8 tu dah jadi tempat kecintaan di hujung di minggu.

Ermmm. Hari ni nak masak apa ye uolls?

Wednesday, June 17, 2015

Selamat Datang Ramadan

Esok Ramadan menjengah lagi.
Tapi hari ni punyalah sibuk. Sibuk dengan meeting pagi petang.
Dan bila ada meeting maka sibuk makan jugak le maknanya. Hahaha.

Di kesempatan ni nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Al Mubarak pada semua.
Semoga Ramadan kali ni membawa lebih keberkatan berbanding tahun sebelumnya.
Mohon maaf jika ada terkasar bahasa dalam berblog selama ni.


Sama-samalah kita kejar ganjaran Ramadan.
Selamat berpuasa semua!

Monday, June 15, 2015

Rindu

Ramadan hampir tiba.
Semakin kuat rasa rinduku padanya.
Makin dipendam makin tak tertanggung rasanya.


Ya Allah. Kau cucurilah rahmat ke atas roh ibuku.
Kau lapangkanlah kuburnya,
Kau ampunilah segala dosa-dosanya.
Amin Ya Rabbal Alamin.

Mak, I miss you so much.
Damailah kau di sana.