Thursday, December 13, 2012

:. Idea Deko : Khat Kufi .:

Dah lama berkenan dengan khat kufi. Belum mampu milik je. Cuma mampu masuk dalam wishlist sajok. Tapi dah masukkan dalam bajet barang-barang yang nak dibeli bila dapat bonus nanti. Boleh gitu?
 
Beberapa idea deko khat kufi yang diambil dari Kufi Store by Karya Kufi.
 




Yang paling aku suka ialah khat kufi dalam gambar yang akhir sekali. Sesuai le dengan tema ruang tamu rumah manis aku yang kengkonon bertemakan merah hitam putih.
 
 
Harga untuk canvas printing khat kufi ni bergantung kepada saiz. Hiasan dinding macam ni walaupun agak pricey tapi ianya bukan sekadar hiasan, ia juga boleh dijadikan amalan harian. Sambil-sambil duduk kat ruang tamu, bila tengok hiasan dinding tu kita boleh baca sekali ayatnya. Kan bagus begitu?
 

:. Selamanya Harimau Malaya .:

Dah macam orang main 1 2 jus pun ado ni. Haha!
 
Selamanya
Selamanya
Selamanya Harimau Malaya!

Thursday, December 6, 2012

:. 3 Tahun Lalu .:


Kenangan 3 tahun lalu pada hari Encik Bebe booked aku supaya takde orang boleh kacau dah. Haha. 6 Disember 2009. Saja letak gambar feveret aku ni. Terima kasih pada adik aku sebab menaja photographer yang menghasilkan gambar yang buat aku nampak gojes ni. Gojes kan?

Hahaha.

Okbai!
 

Tuesday, December 4, 2012

:. Pergi MAHA 2012 .:

Pertama kali okeh pergi MAHA ni. Sebelum ni bukan tak minat nak pergi tapi bila mengenangkan tahap keramaian umat yang ada kat sana membuatkan aku simpan ketat-ketat je niat tu dalam hati. Muahaha.
 
Ecah yang beriya mengajak aku pergi MAHA sebab kononnya nak beli orkid. Aku pun ok kan ajelah tapi masa tu memang tak pasang niat langsung nak beli apa. Saja nak berjalan ajelah kononnya. Maka di kala terik mentari di tengahari Jumaat kami berdua pun menerjah le ke MAEPS.
 
Lokasi yang dituju

Berduyun kereta walaupun tengah-tengah hari buta

Bayar RM3 aje sekali masuk
Ada je bas disediakan untuk ke tempat pameran. Tapi sebab orang yang menunggunya pun dah bersusun, kitorang jalan kaki je ke kawasan gerai-gerai jualan. Gambar masa berjalan tak sempat amik sebab berjalan mengalahkan pelumba jalan kaki. Habis semua orang yang tengah berjalan kitorang pintas. Nampak sangat tak menyabarnya.

Destinasi utama

Rambang mata weh!
 
Ini orkid tipu. Harap maklum

Walaupun cuma ada 3-4 gerai aje yang jual orkid, tapi memang banyak pilihan le. Cuma kena pandai pilih dan pastikan survey habis-habis dulu sebelum beli. Ayat ini aku tujukan kepada Puan Ecah. Kahkahkah. Jangan marah ek. Anggap le orkid yang ko dah beli tu baka yang paling bagus sebab tu harga mahal.
 
Memandangkan misi utama pergi MAHA adalah MENEMANKAN Ecah beli orkid je, makanya takdelah kitorang merayau-rayau ke tempat lain. Itupun dah bermandi peluh sampaikan jadi tak selesa bila balik ke opis. Gila berlengas badan. Haha. Memalukan aje.
 
Korang rasa adakah aku langsung tidak membeli apa-apa di sana tambahan lak orkid adalah kegilaan aku?
 
Ok. Ok. Tokey orkid yang bersalah sebab bagi best price untuk sepasu orkid tipu yang gojes. Gila ko kalau tak beli. Kat tempat lain mana nak dapat harga macam tu untuk sepasu besar orkid super gojes ni?

Gojes tak?

Kawan-kawan, lenkali TOLONG jangan ajak aku ke tempat jual orkid. Pantang okeh! Pantang jumpa. Huhu.
 
Okbai!
 

:. Mama Meow Meow .:

Kiki dan Kika dah jadi mama meow meow uolls!

Motip posisi menyusu sama?
 
Setakat entry ni ditulis bayi kucing semua ada 5 ekor. Jadi 5 le cucu aku dan Encik Bebe ye? Banyaknya! Hahaha. Yang lawak tu Encik Bebe nak bagi nama Miki, Mika blablabla. Perlu ke nak nama sepesen macam tu? Aiyoh! Bubuh le nama Bella ke, Edward ke, Jacob ke, Jozan ke. Eh?
 
Makin meriahlah rumah manis kami lepas ni. Haha!
 

Wednesday, November 28, 2012

:. Asam Pedas Untuk Encik Bebe .:

Ingat kisah kegagalan aku masak asam pedas dalam entry ini?
 
Setelah sepuluh bulan berlalu (gila lama), akhirnya berjaya jugak aku masak asam pedas kegemaran Encik Bebe. Yippie!
 
Asam pedas untuk Encik Bebe

Resepi asam pedas ni aku amik dari blog Ana. Lengkap dengan tutorial untuk orang yang saaaangat pandai memasak macam aku ni. Hasilnya Alhamdulillah menggembirakan Encik Bebe yang hantu asam pedas tu walaupun masam sikit sebab terlebih asam jawa. Muahahaha. Tapi yang penting Encik Bebe makan bertambah. Suko den!

Kalau ada sesiapa yang baru terhegeh-hegeh nak belajar memasak macam aku ni, boleh le tengok resepi kat blog Ana ni. Banyak resepi yang dia bagi siap dengan tutorial lagi. Memang sangat-sangat membantu. Ini lagi satu resepi yang aku amik kat blog beliau Ana.

Ayam goreng berempah

Aku dah banyak kali cuba pelbagai resepi ayam goreng berempah. Tapi ini resepi yang paling simple sebab tak pakai rempah. Yang penting kerak dia banyak. Yang itu bukan Encik Bebe yang suka tapi aku yang suka! Hahaha!

Itu ajelah cerita yang nak share. Okbai!
 

Monday, November 19, 2012

:. Pembelian Ekspress .:

Semalam balik je dari servis kereta, Encik Bebe telah membawa perkhabaran yang menggemparkan.
 
Mertua aku nak datang bermalam kat rumah!
 
Omaigod! Omaigod! Nak pitam kejap. Nak pitam sebab bukan tak suka mertua datang tapi macamana mereka nak tido kalau dalam bilik tetamu kami cuma ada katil bujang, bantal sebijik dan sehelai selimut sajok? Haaaa. Itulah akibatnya pandang remeh kepentingan bilik tetamu. Yelah. Mana jangka ada orang nak datang bermalam kan? Kan famili aku dan Encik Bebe semuanya duduk area Lembah Klang je. Memang tak bajet le ada yang nak bermalam bagai kat rumah manis kami. Huhu.
 
Tak semena-mena petang semalam kami bergegas ke Alamanda (nasib baik Alamanda dekat je noks!). Makanya berlakulah pembelian ekspres oleh kami berdua.

Encik Bebe dengan troli yang sarat dengan barang
Kami dengan jayanya telah membeli tilam, cadar, bantal, selimut, penyangkut baju dan beberapa barang lain. Sampai-sampai rumah terus vacuum bilik, mop lantai dan cuci bilik air. Gigih kan? Padahal hari Rabu nanti baru datang. Biasalah. Menantu mithali. Kehkehkeh.

Ecah kata mertua aku nak datang sebab nak test aku masak. Ye ke? Aku tak rasa mertua aku orang yang sebegitu. Alaaa. Mesti diorang datang nak jalan-jalan kat Taman Botani ke, melawat Masjid Sultan Mizan ke tak pun nak shopping kat Alamanda. Lagipun kat Putrajaya ni kan banyak tempat makan yang best best. Macam rugi pulak kalau tak bawak mertua aku makan kat tempat-tempat tu. Haha. #kejipunyamenantu.

Petang ni nak buat keja-keja mendobi. Harap-harap Kiki dan Kika boleh menbantu.

Okbai!
 

:. Dapat Ole-Ole .:

Cuti sekolah ni ramai yang bawak anak-anak pergi bercuti. Pergi Legoland. Pergi USS. Pergi Zoo Negara. Pergi Melaka. Pergi Alamanda. Eh.
 
Aku dan Encik Bebe tak terlibat langsung pun dalam ini aktiviti sebab kami ni cuma ada anak tekak je. Setakat anak tekak tak payah le nak bercuti jauh sangat kan. Pergi Restoran Tomyam Kung kat Presint Diplomatik pun dah cukup. Kehkehkeh.
 
Minggu lepas abang aku sekeluarga bercuti ke selatan tanahair. Sakan betul diorang. Dah pergi USS, boleh pulak tu pergi Legoland. Amboi Danish dan Mimi. Seronok le uolls ye. Mak Lang jugak yang tak sampai-sampai lagi ke tempat-tempat tu. Huhu. #nangisgulingguling.
 
Tapi nasib baik diorang tak lupakan Mak Lang diorang yang comel ni. Makanya dapat le Mak Lang ole-ole dari dua tempat tu.
 

Haruslah fridge magnet kan. Tapi masa dapat tu harus le buat muka terkejut dan terharu kan. Propa sangat! Pangggg sekali baru tu. Mekasih le abangku sekeluarga. Selalu-selalu le pergi bercuti. Boleh le adikmu tambah koleksi. Hehehe.

Bilalah agaknya Encik Bebe nak bawak aku pergi USS ek?

Encik Bebe, sila jawab!
 

Friday, November 16, 2012

:. Bayi November .:

Salam dan hai.
 
Mari berkenalan dengan bayi-bayi November yang lahir pada 8 dan 9 haribulan. Sepatutnya kedua-duanya lahir hujung bulan ni tapi lahir awal pulak. Tak sabar nak sambut Deepavali le tu. Kehkehkeh.
 
Gambar curik dari FB Mommy bayi
Ini anak buah belah Encik Bebe. Qaisara Zahra nama bayi. Sedap kan namanya? Biras aku ni sepatutnya bersalin hujung bulan ni tapi pukul 5 pagi 8hb (Khamis) hari tu dah pun selamat melahirkan sang bayi di Prince Court Medical Centre. Aku dan Encik Bebe cuma berkesempatan melawat sang bayi pada hari Ahad kerana kekangan masa. Ceewah.
 
Gambar yang diberi oleh Mama bayi di Whatsupp
Yang ini pulak bayi Miju, geng makan-makan aku. Nama bayi Nur Affia Zahra. Motip nama hampir sama uolls? Dah le selang sehari je lahir. Miju ni sama due date dangan biras aku. Hari Khamis tu bila dapat tau biras aku tu dah bersalin, aku pun cakap le dengan Miju 'Biras aku yang sama due date dengan ko tu dah bersalin hari ni'. Alih-alih esoknya 9hb (Jumaat) si Miju pulak bersalin dalam pukul 1 tengahari kat Hospital Serdang. Huhu. Macam lawak pulak rasanya sebab hari sebelum tu elok je Miju ke hulu ke hilir mengusung fail.

 
Eh. Ini bukan bayi November. Ini bayi Mei, anak Tomok. Geram betul tengok anak Tomok yang super comel ni. Hari-hari tengok Instagram Tomok @ isteri Tomok sebab nak tengok gambar Arrian ni je. Haha. Ni kalau pregnant ni harus kena menatap muka Arrian tiap hari supaya nanti boleh dapat bayi secomel ni.

Semoga Allah kurniakan anugerah ini kepada kami berdua suatu hari nanti. Amin.
 

Wednesday, October 31, 2012

:. Deko-Deko : Orkid Di Meja Makan .:

Wah. Bajet diriku Eric Leong pulak nak buat segmen deko-deko.
 
Hari ni aku nak kongsi transformasi yang aku dah buat pada sang orkid yang aku beli di Kaison. Kaison ni kedai feveret aku dan Encik Bebe. Lain kali aku buat entry pasal Kaison ek.
 
Orkid yang aku beli ni bunganya cantik tapi pasunya pulak macam tak sesuai nak dijadikan hiasan di meja makan. Tapi sesuai le dengan harganya. Jadi kena le guna kreativiti untuk mengubah wajah gitu.
 
Inilah rupa orkid yang yang menjadi sebutan di atas

Bahan-bahan untuk proses transformasi. Pasu jernih dan
batu batuan yang separa jernih

Apakah rupanya selepas bertukar wajah?
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
*
 
V
 
Suprise! Cantek tak?

Nampak macam mahal tak? Percaya tak kosnya kurang dari RM50?
 
Silalah percaya. Membeli belah di Kaison dijamin sangat menggembirakan diri dan wang anda. Dan aku juga sangat gembira sebab meja makan aku dah berseri dah sekarang ni. Baru berselera nak makan. Eh. Takde orkid pun tetap je berselera makan. Haha.
 
Itu aje. Berjumpa lagi di segmen lain. Okbai!
 

:. Apakah Ertinya Semua Ini? .:

Tahun ni harijadi aku jatuh pada hari bekerja.
 
Best. Best.
 
Best sebab boleh pow kawan-kawan. Best sebab masa tengah-tengah buat keja orang datang wish. Wah! Feeling retis kejap. Dan paling best sebab kawan-kawan bagi hadiah. Cuma kompius sikit kenapakah hadiah mereka macam 1 tema je?
 
Apakah ertinya semua ini, kawan-kawan?
 
Hadiah dari Ecah. Taj Mahal okeh.
Ini bukan belacan. Ini papadom yang belum digoreng.

Dari Meksu. Untuk kudap-kudapan sambil tengok
Adam & Hawa.

Dari Dayah. Kek Gula Hangus. Ni 1/4 je ni. Lagi 3/4
dah selamat dikorbankan kat opis.

Motip semuanya tema makanan kan?
 
Ok fine. Aku tahu. Aku tahu. Aku memang kuat makan. Huhu. Apapun terima kasih atas hadiah korang. Suka sangat! Sayang korang ketat ketat!
 
Okbai!
 

Monday, October 29, 2012

:. Yang Ke32 .:

Alhamdulillah hari ni umur aku genap 32 tahun. Yup. 32. Takde apa yang nak dirahsiakan pun. Yang penting aku tetap kelihatan muda remaja. 

Hahaha.

Apapun syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi kesempatan kepada hambaNya ini untuk terus bernafas di bumiNya. Syukur juga atas kurniaan kesihatan yang baik (sakit-sakit manja tu biasa le) dan limpahan rezeki untuk aku terus menjalani hidup. Syukur Ya Allah.

Walaupun tahun ini buat pertama kalinya birthday aku disambut tanpa arwah Mak, tapi aku sangat sangat menghargai segala pengorbanan arwah Mak dalam melahirkan dan membesarkan aku selama ni. Terima kasih pada arwah Mak atas kasih sayang, didikan, tunjuk ajar dan panduan hidup yang diberikan sepanjang hayatnya bersama aku. Semua itu tak ternilai harganya dan tak mungkin aku lupakan sepanjang hayat aku. Hanya doa yang mampu aku titipkan sebagai tanda ingatan dan kasih sayang aku pada arwah Mak. Dan hanya Allah yang mengetahui betapa rindunya aku pada arwah Mak.

Ya Allah, Kau cucurilah rahmatMu ke atas roh arwah ibuku dan Kau tempatkanlah dia di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

Al-Fatihah buat Allahyarhamah ibuku Rohani binti Yusof.

Saturday, October 20, 2012

:. Bekerja Di Hari Sabtu .:

Haluuuuuu!

Ye. Aku bekerja hari ni. Eh. Bukan aku je. Satu unit okeh. Dan ada jugak unit-unit lain yang terlibat dengan task force untuk hari ni dan esok.

Tahniah kepada kami.

Selalunya hari Sabtu adalah hari untuk berguling-guling di rumah. Tapi minggu ni sila jangan bermimpi nak berguling ke, berkuak lentang mahupun lari setempat di rumah ye. Anda dipohon bangun seperti biasa. Makanya gigih le bangun awal sebab selain nak bersiap pegi keja, kena jugak siapkan sarapan untuk Encik Bebe. Sarapan je. Makan tengahari idok le sempat teman nak menyiapkannya.

Sarapan untuk Encik Bebe

Muka tak rela sebab kena keja hujung minggu

Antara kerja yang perlu diselesaikan

Yang ni memang tugas hakiki

Juga yang ini

Adakah ini yang dinamakan 'Lain-lain tugas yang diarahkan
dari masa ke semasa'?
  
Aircond macam tak berapa berfungsi. Nasib baik le ada
kipas pemberian mantan boss.
Kalau tak, pitam Kak Jah ko ni hah!

Makan time! Part yang paling digemari. Terima kasih kepada
pihak pengurusan sebab sediakan makanan sepanjang hari

Ok. Dah boleh balik

Lewat sikit sampai kat rumah sebab hantar Ecah dan anak-anak balik rumah. Elok je sampai tengok-tengok Encik Bebe tengah vacuum rumah. Bagus. Bagus. Bolehlah ditinggalkan selalu. Ngeh ngeh ngeh. 

Ok. Mau rehat-rehat. Esok nak kena ke opis lagi. Pitam.

Itu je. Okbai!

Friday, October 19, 2012

:. Pembantu Chef .:


Orang sibuk memasak kat dapur, budak dua ekor ni pun sama sibuk jugak. Sibuk terbaring tengah-tengah jalan. Pastu buat muka tak bersalah. Aku dah siap bukak pintu dapur dengan harapan budak dua ekor ni pegilah bermain-main kat luar. Tapi ado ko? Takdo eh.
 
Oklah. Paham. Nak jadi pembantu chef ye?
 
Sila. Sila. Sila cuci pinggan.
 
Okbai!