Monday, December 29, 2014

:. Penutup 2014 : Percutian Keluarga MSB .:

Salam semua.

Tahun 2014 dah pun hampir sampai ke penghujung.
Kejap betul masa berlalu kan?
Dan sebagai penutup tahun 2014, keluarga MSB sempat bercuti bersama.
Hasil kutipan tabung ayam sepanjang tahun, destinasi pilihan ialah LANGKAWI!

Tahun ni aje dua kali kot aku ke Langkawi.
Oklah tu. Cuti-cuti Malaysia kan.
Tak banyak pikcer yang aku ambil.
Ni pun ihsan adik beradik.
Saja letak kat sini sebagai kenangan.

Gelombang biru @ Langkawi :)






Tuesday, December 2, 2014

:. Kiki Dalam Kenangan .:


RIP 09092011 - 28112014.

Kiki, kucing pertama yang kami bela dah pergi meninggalkan kami buat selamanya.
Sedih memang tak dapat diluahkan.
Asalnya Kiki cirit birit.
Tapi kemudian malam tu dia jadi sangat lemah dan esoknya dia terus 'pergi'.

Patut le beberapa minggu sebelum tu Kiki jadi sangat manja.
Kiki bukan jenis kucing yang manja.
Tapi kali ni dia manja sangat.
Lepak kat dalam rumah. Dok rapat-rapat dengan kami.
Rupanya tu petanda dia dah nak 'pergi'.

Walaupun seketika, kehadiran Kiki sangat bermakna buat kami.

Kiki, semoga kau tenang di sana.


Thursday, October 16, 2014

:. Nasi Goreng Feveret .:

Nasi goreng ni memang feveret sang suami.
Boleh dikatakan tiap-tiap minggu masak.
Yang penting kena sentiasa ada stok daging dan kacang buncis.

Resepi asal dari blogger famous Peej Burhan.
Kalau korang google 'nasi goreng peej burhan' memang keluar resepinya.
Sedap uolls. Senang lak tu. Bahan-bahan pun simple je.
Kalau cakap kat sang suami nak masak nasi goreng daging terus bercahaya wajah.
Hahaha. Betul uolls. Tak tipu.

Hari ni aku nak share resepi ni.
Tapi versi aku bubuh kicap sebab aku suka nasi goreng gelap-gelap sikit.
Kalau pucat lesi ni cam kurang sikit selera.
Sebab tu aku tak gemar nasi goreng cina.

RESEPI NASI GORENG DAGING

Watak utama

Bahan Kisar
7-8 biji cili padi (kalau suka pedas boleh letak lebih)
1/2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Nasi 2 pot
Segenggam hirisan daging  (better guna daging batang pinang. cepat empuk)
Kacang buncis dipotong kecil (ikut le nak bubuh banyak mana)
2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
2 biji telur
Garam
Minyak

Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai wangi.
2. Masukkan daging dan masak sampai empuk.
3. Masukkan serbuk pati ikan bilis dan garam secukup rasa.
4. Pecahkan telur dan gaul rata.
5. Masukkan kacang buncis.
6. Last sekali masukkan nasi dan gaul rata. Siap.

Kalau tak buh kicap lebih kurang gini rupanya

Kalau nak gelap sikit bubuh le kicap.
Ikut citarasa masing-masing.

Rupa setelah dikicapkan

Aku rasa yang buat nasi goreng ni sedap ialah serbuk pati ikan bilis tu.
Tapi sang suami kata dia suka sebab buncis tu krap krup bila makan.
So dia selalu request buncis lebih.
Haa yang tu aku tak gemor sikit sebab aku tak makan sayur. Haha.

Lepas ni uolls cuba le pulak.
Tapi kalau tak guna daging biasa, seeloknya rebus dulu daging tu.
Kalau tak jenuh lak nak tunggu empuk.

Sekian dari dapur CikTari yang kadang-kadang berasap kadang-kadang tak.

Wednesday, October 15, 2014

:. Wishlist : Tote Bag .:

Mode : Berangan

Sebelum ni takde le kemaruk sangat berangan pasal tote bag.
Tapi lepas kakak iparku Kak Sue Ngah beli terus meroyan jap.
Memang taste aku kot yang camni.


Ya. Inilah budaknya.
Coach Peyton Signature Zip Top Tote Bag.
Aku suka material dan kaler ni sebab tak terlalu menonjol.
Suka! Suka! Suka sangat!
Tapi tabung ayam belum penuh.
Sob. Sob. Sob.




Hasil dari tabung telur ayam. Lanyard.
Mula-mula beli cucu. Sok-sok kita beli mak dia.
Pastu baru nenek dia.
Hoi kalau boleh semua collection dia aku nak beli.
Tapi mampu ke?

Uhuk. Uhuk.
Mampu tengok je le cik jah :(

Monday, September 29, 2014

:. Anak Buah Baru .:

Alhamdulillah.
Bertambah seorang lagi anak buah.
Adik ipar aku dah pun selamat melahirkan baby girl pada 24 September.
Cucu ke6 bagi Atuk Saren.
Cucu ke7 aku dah chop tapi tak tahu bila baru muncul.
Doa-doakan le tahun depan ye.
Amin.

Semalam berkesempatan menziarah baby di rumah neneknya kat Keramat.
Sebelum pegi sempat singgah kat One Baby World beli hadiah.
Sekali hadiah boleh sama lak dengan Abang Zam.
Hahaha. Sabar ajelah.

Dan ini pic aku dan baby Amanda.
Pic atas permintaan Atuk Saren.

Mak Lang dan Amanda yang pose ala diva

Selamat datang ke dunia Firzanah Amanda.
Semoga membesar sebagai anak yang solehah dan bijak seperti mama dan papa.

Luv u sweetie pie!

Tuesday, September 2, 2014

:. Aktiviti Hujung Minggu .:

Hola!

Best kan cuti 3 hari?
Sampai rasa malas nak pegi keja hari ni.
Boleh pulak bangun pagi tadi sakit tengkuk.
Adoi! Salah teknik tido ke salah bantal?
Mungkin kena beli bantal baru.
Ngehngehngeh.

Apa aktiviti korang sepanjang cuti?
Ni aktiviti aku pada Sabtu dan Ahad.
Semalam seharian dok guling guling kat rumah aje.
Masak, mendobi, mengemas dan tengok tv.

**********

Sabtu : Ke Kenduri Kawin @ Setiawangsa
Mak oi MRR2 punyalah jem.
Sang suami dah bising bising dah.
Sang isteri cuba mengambil hati dengan sembang macam macam. Haha.

Lokasi majlis kat Dewan Masjid Muadz bin Jabal, Setiawangsa.
Yang kawin sepupu aku, Mail anak Pak Ngah abang arwah mak.
Kenapa selama ni aku dok ingat si Mail tu dah kawin ye?
Nampak sangat dah tua. Semua lupa. Haha.
Seronok dapat jumpa anak-anak Pak Ngah yang lain.
Memang dah lama betul tak jumpa Kak Nora dan Abg Sham.
Tak lama pun kat situ tapi sempat le bergambar dengan pengantin.


Eh macam sedondon lak baju aku dengan pengantin.
Nak amik gambar ni kena Q ok.
Punyalah ramai orang nak bergambar dengan pengantin.
Terpaksa gunakan mak buyung untuk potong Q. Hihi.

**********

Ahad : Melawat Baby R @ Selayang
Welcome to the world Baby R!
Akhirnya Dayah selamat melahirkan Baby R pada petang Jumaat di HKL.
Tahniah Mummy Dayah dan Daddy Ajeeb.
Rasa macam baru je lagi pegi kenduri kawin diorang.
Cepat betul masa berlalu.

Hari merdeka baru sempat melawat Baby R.
Tumpang Yana sebab sang suami taknak pegi.
Pastu rasa bersalah pulak sebab kesian kat Yana.
Mana nak drive, mana nak layan Dadam.
Nasib baik akhirnya Dadam nak jugak kat Echu. Huhu.
Sorry ye Yana!

Nama dan pic penuh Baby R tak boleh nak publish kat sini.
Tunggu mummy daddy publish kat FB dulu.
Tak berpeluang pegang Baby R sebab dia mengamuk.
Nak mummy pangku je. Tangan keluar dari bedung pun marah.


Selamat berpantang buat Mummy Dayah.
Dan selamat berjaga malam Mummy Dayah dan Daddy Ajeeb.

**********

Itu ajelah cerita aktiviti hujung minggu.
Sebenarnya balik dari Selayang aku dan sang suami ke Marina Putrajaya.
Saja jalan-jalan. Tapi nanti le share pic.

Nak belanja satu pic gedik gedik bersama Dadam.


Suwit ke idok?

Sunday, August 31, 2014

:. Merdeka 57 .:



Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke57.
Semarakkan rasa cinta anda pada negara.
Malaysia di hatiku.

#merdeka57
#disinilahirnyasebuahcinta


Tuesday, August 19, 2014

:. Sudahkah Anda Kibarkan Jalur Gemilang? .:


Saya sudah :)
Anda bagaimana?

#kibarkanjalurgemilang
#merdeka57
#disinilahirnyasebuahcinta

Friday, August 15, 2014

:. Havoc Bergambar .:

Ni kejadian Selasa lepas.
Ada perhimpunan bulanan kementerian dan jamuan raya.
Bulan Merdeka katanya so semangat merdeka pun lebih.
Tu yang jadi havoc tu.
Sambil-sambil makan kat lobi sambil-sambil amik gambar.
Siap bergambar dengan Pak Menteri dan bos-bos besar kementerian lagi.
Semuanya sporting masa hari kejadian.
Layan ajelah gambar havoc kami.








Wednesday, August 13, 2014

:. WW : Wefies .:


Monday, August 11, 2014

:. Aidilfitri 2014 .:

Salam Aidilfitri uolls.

Mahap le ye akak busy.
Tak berkesempatan nak hapdet blog.
Aidilfitri tahun ni akak dan sang suami memang beraya sakan.
Dari Negeri Sembilan ke Selangor lepas tu ke Perak.
Balik ke KL lepas tu ke Melaka pulak.
Penat toksah cerita le.
Tapi ini barulah raya!

Ni ajelah seketul dua gambar raya yang dapat akak tempek kat sini.
Jadilah buat cukup syarat kan. Haha.

Kami berdua :)

Encik Saren dan anak-anak

Keluarga Mohd Saren

Kalau ada masa akak cerita kisah raya ye.
Ciao miao!

Monday, July 28, 2014

:. Maaf Zahir Batin .:


Friday, July 25, 2014

:. Selamat Hari Raya Uolls .:

Salam 27 Ramadan.

Ada yang dah balik kampung ke?
Awalnya uolls. Takut jem ek?
Tahun ni akak macam nak kena tempuh jem je.
Sebab tahun ni kami sekeluarga beraya pertama di Bahau.
Apo kono eh jang?

Tahun ni jadual raya macam penuh je.
Selalunya raya ke4 ke5 akak dah start keja.
Tahun ni nan hado okeh.
Tahun ni akak banyak agenda.
Pitam akak.

Di kesempatan ni akak nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya kat uolls yang baca blog akak.
Yang balik ke kampung, berhati-hati di jalanraya ye.

Selamat Hari Raya uolls!

Friday, July 18, 2014

:. #PrayForMH17 .:


Al Fatihah buat penumpang Muslim MH17 dan MH370. Juga buat keluarga Muslim kita di Palestin.

Amalan bacaan doa pagi di KKMM hari ni dibacakan doa khas untuk mangsa nahas MH17. Sebak sungguh bila dengar bacaan doa tu.

Semoga keluarga semua mangsa tabah melalui dugaan Yang Maha Esa.

Tuesday, July 8, 2014

:. 10 Ramadan 1435H : 2 Tahun Pemergianmu .:



Hari ni 10 Ramadan 1435H.
Genap 2 tahun pemergian arwah mak.
Dan esok 9 Julai hari kelahiran mak.

Setiap kali bercakap pasal arwah mak, hati aku sebak sangat sangat.
Tak terluah dengan kata-kata betapa rindunya aku dan keluarga terhadap arwah.
Hanya doa yang mampu kami kirim agar roh mak tenang di sana.

Ya Allah, 
Kau ampunilah dosa ibu.
Kasihani dan sejahterakanlah dia.
Ampunkanlah semua kesalahannya.
Muliakanlah kedatangannya dan lapangkanlah kuburnya.
Terimalah kebaikannya an hapuskanlah kesalahannya dengan rahmatMu.
Ya Allah,
Kau cucurilah rahmat ke atas rohnya.
Kau tempatkanlah dia di kalangan orang-orang yang beriman.
Amin.

Al-Fatihah buat arwah mak, Rohani binti Yusof.

Monday, June 30, 2014

:. Ramadan 1435H : Hari Pertama .:




Salam Ramadan.

Alhamdulillah semalam berjaya melalui hari pertama Ramadan.
Sahur masak ala kadar aje sebab belum beli barang dapur.
Makanya bersahur dengan sardin dan telur dadar.

Semalam gigih buat persiapan Ramadan.
Blend cili, bawang semua siap-siap.
Senang nanti nak masak sambal.
Petang pulak keluar ke Alamanda beli barang dapur.
Punyalah ramai umat manusia. Lenguh kaki beratur.

Semalam berbuka di rumah mertua.
Suami bukan main suka lagi bila tengok ada rendang ayam feveret dia.
Maaflah Bang, isterimu memang tak pandai masak rendang ayam. Huhu.
Part yang paling best bila MIL bekalkan sambal bilis.
Memang best sebab tak payah le aku buat sambal bilis dah. Ngeh ngeh ngeh.
MIL siap pesan suruh datang berbuka kat rumah lagi.
Insya Allah, Ibu. Maafkan menantumu sebab jarang bertandang.
Sibuk meniaga katanya. Uhuk. Uhuk.

Azam Ramadan tahun ni nak banyakkan amalan.
Nak jadikan diri lebih baik dari sebelum ni.
Doakan kami suami isteri istiqamah ye.

Tiapkali tiba Ramadan, hati memang sentiasa dirundung sayu.
Terkenangkan arwah mak yang 'pergi' pada bulan Ramadan.
Rindunya pada arwah mak memang tak terluah dengan kata-kata.
Rindu pada masakan mak. Celoteh mak. Bebelan mak.
Rindukan semuanya.
Ya Allah, Kau cucurilah rahmat ke atas roh ibuku.
Kau ampunkanlah dosanya. Kau tempatkan dia di kalangan orang yang beriman.
Amin.

Salam Ramadan semua.
Sama-samalah kita kejar ganjaran Ramadan.
Insya Allah.

Wednesday, June 25, 2014

:. WW : Like A Boss! .:


Tuesday, June 24, 2014

:. Ahad Lepas Punya Cerita .:


Sibuk dok cakap nak jumpa Adi Putra nak jumpa Adi Putra.
Haaa amik ko dapat jumpa betul-betul!
Tapi bila dah jumpa malu pulak nak amik gambar berdua.
Kegedikan apakah itu?
Lepas tu menyesal pulak rasanya.
Kasi pangggg sekali kat muka sendiri!

Hoi suara dia sebijik macam dalam TV.
Romantik habaq hang!
Cairrrrrrrr!!!!

Kalau jumpa Aaron Aziz mau pengsan terus kot?

Bahahahahahaha!

Wednesday, June 4, 2014

:. WW : Mojo Tido .:


Wednesday, May 28, 2014

:. Wishlist : Tercapai Jua Akhirnya! .:


Terima kasih encik suami kerana merealisasikan impian isterimu.
Lepas ni JANJI tak zikir lagi dah kat telinga kalau lalu depan PANDORA.
Hahahaha.

Ilebiu lah bang!

Tuesday, May 27, 2014

:. Rindu Nak Memblog .:

Salam.

Lama betul tak memblog.
Niat nak jadi blogger tegar kengkonon hanyalah angan semata.
Nak buat camne. Kekangan masa.

Serius.

Sejak ada Noona Couture, masa banyak dihabiskan kat situ.
Bukak butik online ni bukan senang.
Lain le kalau kita ni ada nama gah.
Jadi banyak usaha yang diperlukan untuk bagi orang kenal kita.

Macam aku yang bekerja ni, kena bahagi bahagi masa.
Kadang-kadang malam pun dok mengadap hal bisnes.
Hujung minggu ke sana sini cari stok.
Kalau join event, hujung minggu berbisnes.
Suami mula-mula dulu macam tak memahami.
Tapi tengok sekarang dah mula boleh paham.
Alhamdulillah.



Dan Alhamdulillah rezeki dah mula menyebelahi kami.
Walaupun tak banyak tapi dah rasa berbaloi.
Bisnes online ni tak boleh harap pada promosi online aje.
Kena rajin turun padang. Bukak booth.
Motipnya supaya orang kenal kita.
Bila orang kenal kita baru orang boleh percaya.
Kan?

Oittt!
Apahal cerita pasal bisnes nih? Hahahaha.
Tapi betul le. Rindu sangat nak memblog.
Blog pasal makanan. Pasal kawan-kawan. Pasal jalan-jalan.
Cerita cuti-cuti Langkawi pun dah lama terbengkalai.
Dah hilang ingatan dah nak cerita balik. Sigh.

Haishhhh. Mana nak cari aura memblog ni?

Tuesday, April 29, 2014

:. Penyeri Baru .:

Hujung minggu hari tu saja suka-suka ajak sang suami ke Kaison Paradigm Mall.

Nak cari canvas art untuk deko deko katanya.
Dan saja nak jalan jauh sikit sebab dah bosan asyik pegi Alamanda yang sekangkang kera je dari rumah.

Aku ni kalau masuk Kaison memang berjam-jam.
Habis semua benda nak telek.
Kalau ikut hati semua benda nak beli.
Tapi sebab misi utama nak beli canvas art, jadi terpaksa buat-buat tak nampak kat benda lain.
Dalam pada buat-buat tak nampak tu sempat jugak le sambar pokok bunga kecik dengan paperbag.



Memang boleh sawan le tengok canvas art yang cantik-cantik ni.
Mula-mula dulu kitorang suka beli gambar macam pondok telefon, menara Eiffel semua tu.
Lepas tu beli yang gambar pokok-pokok.
Kali ni nak tukar selera ke abstrak pulak.
Dan akhirnya inilah pilihan kami. Eh. Pilihan sang suami sebenarnya.


Very the colourful kan?
Tapi memang naik seri le bila letak kat ruang tamu kami yang konsep merah-hitam-putih katanya.
Penyeri baru rumah manis kami sebab bukak je pintu rumah terus nampak dia.


Kalau nak deko deko rumah dengan canvas art, Kaison memang pilihan terbaik.
Harga memang mampu milik dan baaaaanyak sangat pilihan sampai ko boleh rambang mata le.
Kat area KL ni yang aku tahu tempat yang ada Kaison ialah kat Paradigm Mall dengan KL Festival City.
Sape yang belum pernah pegi tu silalah pegi. Dijamin nak datang lagi.

Hehehehe.

Wednesday, April 23, 2014

:. WW : Akan Kembali .:


Wednesday, March 26, 2014

:. Remembering MH370 .:


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.
Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus.
(Iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, 
bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

Amin.

Thursday, March 20, 2014

:. Wishlist Deko Deko .:

Setelah sekian lama mood malas menguasai diri, kini mood deko deko datang kembali.

Bila mood deko deko dah mari, haruslah ada benda yang dibeli.
Kalau ada bajet lebih, boleh le beli terus.
Kalau takde bajet, kita kasi masuk dalam wishlist dulu.
Insya Allah ada rezeki lebih tertunai le wishlist tu kan.

Ni wishlist aku untuk deko deko..



Pic credit to Kufi Store. Dah lama mengimpikan khat kufi Asmaul Husna ni.
Nak yang panjang macam pic atas tu. Tapi nak kaler macam pic bawah.
Kan rumah manis aku konsepnya merah-hitam-putih.
Tapi lately ada bagi sentuhan hijau sikit.
Sikit-sikit ajelah. Banyak banyak kang dah jadi konsep apa pulak rumah aku tu.

Kalau impian ni tertunai maka ini adalah khat kufi kedua yang aku miliki.
Yang pertama adalah yang ini.
Gigih jugak tu nak dapatkan dan Alhamdulillah dapat jugak akhirnya.

Semoga dapat tunaikan wishlist ni tahun ni.

Amin.

Wednesday, March 19, 2014

:. CCM : Langkawi Part 4 .:

Hari ke3 di Langkawi.

Aktiviti bermula seawal jam 9 pagi. Awal ke? Awal le kot. Hahaha. Sarapan nasi lemak daun pisang yang sedap menjilat jari kat depan Kompleks HIG. Lepas sarapan terus mulakan aktiviti jalan-jalan.

Destinasi pertama ialah ke kedai Gamat Nusantara tu. Singgah sekejap beli produk gamat. Masa kami pegi tu takde orang pun. Rombongan Cik Kiah belum sampai lagi. Senang je nak ke kedai ni. Ada banyak arrow bunting sepanjang jalan.




Dari Gamat Nusantara terus ke Makam Mahsuri. Kat Langkawi ni banyak signboard. Jadi memang senang nak cari tempat nak dilawati. Tapi map pun berguna jugak untuk kes-kes kecemasan. Map boleh didapati secara percuma di airport. Pegang map baru le feeling feeling pelancong kan.

Walaupun penah pegi Makam Mahsuri tapi tetap nak pegi jugak kali ni. Kata cuti cuti Langkawi. Wajib le pegi tempat bersejarah.







Atas ni gambar telaga Mahsuri. Katanya kalau kita cuci muka dengan air dari telaga ni kita akan awet muda. Tapi bila jenguk dalam telaga tu, tak awet muda pun takpelah. Hihihi.

Tengteng

Congkak gergasi


Destinasi berikutnya ialah Beras Terbakar. Haa yang ni hampir tak jumpa tempatnya. Bukan tak jumpa. Jumpa tapi tak perasan kat celah mana. Rupanya di sebalik kedai-kedai jual kain batik-tshirt-souvenir semua tu. Secoet je tempat beras terbakar tu. Singgah seminit dua je. Lepas tu singgah berminit minit kat kedai jual souvenir padahal cuma beli fridge magnet dengan balancing eagle je. Biasalah. Membelek je lebih. Belinya tak seberapa. Ngehngehngeh.





Eh. Macam panjang pulak entry ni. Penat den. Sambung kat entry lain lah ye. Boleh camtu?

Hahaha.

Okbai!