Tuesday, February 10, 2015

:. Dinner Sempena Anniversary .:

5 Februari. Genap 4 tahun usia perkahwinan kami.
Memandangkan hari kerja so pilih untuk celebrate dekat dekat je.
Dan Padi House Putrajaya jadi pilihan sebab Encik Suami tak penah makan kat situ.
Kesian beliau. Sang isteri dah berkali-kali kot melantak dengan kengkawan. Huhu.



Alhamdulillah masih dipanjangkan usia perkahwinan kami.
Walaupun belum dikurniakan rezeki zuriat tapi kami sentiasa dikurniakan rezeki yang lain.
Alhamdulillah. Terima kasih, Ya Allah.
Terima kasih Encik Suami sebab terima diri ini seadanya.
Semoga kasih sayang kita kekal hingga ke Jannah.
Amin.

Monday, February 9, 2015

:. Percutian Pertama 2015 : Melaka .:

Ini percutian pendek sempena cuti Hari Wilayah dan Thaipusam.
Takdelah pegi jauh-jauh pun.
Cuma pegi Melaka sebab dekat dan banyak tempat nak jalan-jalan.

Sengaja aku pilih untuk bermalam kat sana hari Ahad walaupun hakikatnya hari Sabtu pegi Melaka jugak.
Encik Suami pun redha aje dengan plan sang isteri.
Aku malas nak bermalam hari Sabtu tu sebab confirm sesak kat Bandar Hilir tu.
Dan satu lagi sebab ialah hotel yang aku nakkkk sangat tido tu FULL!

So gigih le laki bini dua orang ni ke Melaka lagi pada hari Ahad.
Kali ni gerak lambat sikit sebab takde apa nak dikejar pun.
Sempat cuci kain dan sarapan.
Dalam pukul 11 lebih baru gerak ke Melaka.


Kami sampai kat Bandar Hilir dekat nak pukul 2.
Terus cari kedai asam pedas.
Kedai Asam Pedas Selera Kampung ramai sangat orang.
Sebab dah lapar sangat pegi le makan kat kedai depan tu.
Tapi malangnya masa kitorang sampai asam pedas dah habis.
Tinggal ikan kembong sekor je.
Bila dah habis makan baru le asam pedas yang baru masak keluar dari dapur.
Whatttt?
Takpe. Esok masih ada.

Lepas makan terus ke hotel. Check in.
Teruja ok nak tido kat hotel idaman. Hatten Hotel.
Tak tahulah kenapa teringin sangat nak tido situ.
Mungkin sebab bilik dia macam cantik kot?




Ok. Memang cantik.
Dapat view pun cantik mengadap laut.
Tapi kalau dapat view swimming pool lagi best kot.
Eh. Eh. Sibuk pasal view. Macam le 24 jam dok tepi tingkap.

Lepas dah rehat-rehat dalam pukul 5 kitorang keluar jalan-jalan.
Misi utama nak pegi Jonker Walk dan Hard Rock Cafe.
Tapi lokasi tak tahu kat celah mana.
So jalan-jalan dulu area A Famosa sampai ke bangunan merah.




Sampai kat bangunan merah ingat nak tanya abang polis kat mana Jonker Walk.
Sekali bila pusing pusing tengok Hard Rock Cafe seberang sungai je.



Singgah Hard Rock Shop kejap beli t-shirt kiriman si budak Ami.
Pastu terus jalan-jalan kat Jonker Walk.


Masa tu gerai-gerai pasar malam baru nak bukak.
So macam tak syok sangat nak jalan-jalan.
Itupun kitorang jalan separuh je.
Kalau jalan sampai hujung mungkin berdarah tapak kaki nak menapak balik ke hotel.
Jauh kot. Kalau naik beca takpelah.
Haa kalau korang nak naik beca caj dia RM25 ye untuk pusing-pusing.
Pastu korang boleh pilih le tema beca yang korang suka.
Hello Kitty. Frozen. Doraemon. Captain America. Semua ada.

Malam tu kami tak pegi makan kat Umbai atau Alai pun.
Makan kat area Dataran Pahlawan yang tak berapa nak ada kedai makan.
Macamana entah aku boleh lupa kewujudan Mahkota Parade.
Padahal kat situ melambak kedai makan.
Faktor usia mungkin.

Dan malam tu jugak sekali lagi aku tak boleh tido lena.
Aku memang ada penyakit yang susah nak tido kat tempat lain.
Confirm tak lena. Kejap kejap terjaga.
Bila dah terjaga tu mulalah pikir mengarut.
Lepas tu buat bising kacau Encik Suami yang tengah tido.
Pastu pasang tv sebab takut sunyi.
Saiko sangat kan perempuan ni. Hahaha.

Pagi esoknya gigih bangun awal sebab ada orang nak terjun kolam.
Aku pulak gigih nak chop kerusi tepi kolam.
Over sangatttttt!


So pukul 8 (awal ke?) terus turun breakfast.
Ramai jugak rupanya orang walaupun hari Isnin.
Mesti orang KL semua ni.

Pilihan makanan untuk breakfast tak banyak sangat tapi ok le.
Ada nasi lemak kaler hijau. Mee kari. Roti canai. Hashbrown. Dan lain-lain.
Kalau banyak banyak menu pun bukan semua mampu aku makan.
Nak nak tangki masa tu belum dikosongkan.
Lagilah tak boleh makan banyak. Huhu.
Tapi telur separuh masak adalah best.


Lepas breakfast terus pegi swimming pool.
Orang belum berapa ramai.
Mula-mula ada orang duduk kat kerusi idaman aku yang tepi kolam tu.
Elok je orang tu bangun, kerusi itu milikku. Hahahaha.
Maka lepak le kat situ tengok Encik Suami riang ria mandi.
Bukan main seronok lagi beliau walaupun gigil gigil kesejukan.
Seronok lepak kat situ. Sejuk je sebab kolam ni kat tingkat 12.




Naik dari swimming pool balik bilik dan siap-siap untuk check out.
Lepas check out terus pegi cari asam pedas.
Kali ni berjaya makan kat kedai Asam Pedas Selera Kampung tu.


Baru pukul 12 lebih dah penuh kot.
Tapi nasib baik berdua so bolehlah le menyelit tepi dinding.
Orang sibuk makan asam pedas aku sibuk makan gulai ketam.
Dah lama sangat nak makan.
Nak masak sendiri malas sebab aku sorang je yang makan.

Lepas dah kenyang makan sambung ronda-ronda Bandar Hilir.
Konon nak naik Menara Tamingsari.
Sekali tutup 2 minggu le pulak untuk keja maintenance.
Elok lak tu 2hb tu hari pertama tutup.
Cissss. Menyesal tak naik semalamnya.

Maka berjalanlah laki bini dua orang ni ke destinasi lain.
Ke mana aje pun nak pegi di kala terik mentari.
Masuk muzium kapal le sudahnya.
Buat cukup syarat. Hahaha.



Panas terik kot waktu ni.
Nampak sangat muka menahan panas.
Tau-tau je dah rentung. Huhuhu.


Lepas tu kitorang terus balik Putrajaya.
Tak singgah dah mana-mana sebab Encik Suami mengantuk + penat.
Walaupun pendek je percutian ni tapi dapatlah lari kejap dari pikir pasal kerja.
Alhamdulillah. Ini pun dah cukup puas hati.
Insya Allah kalau ada rezeki kita pegi bercuti lagi ye, Bang!