Tuesday, June 30, 2015

Ramadan dan Dapur

Rasanya bulan Ramadan le yang paling kerap dapur aku berasap.
Kalau tak manjang je ada alasan tak nak masak. Kesian encik Suami.
Dan Ramadan juga jadi bulan aku bereksperimen mencuba resepi baru.
Yelah. Aku ni mana le pandai masak.
Yang aku reti cuma menyambal dengan melemak cili api je.
Takkan hari-hari nak makan itu je kot?
Eh tapi sambal le syok makan time berbuka.
Membuka selera katanya.

Biasanya weekdays memang aku masak.
Weekend biasalah gantung kuali dengan alasan berbuka di rumah mertua.
Bazaar Ramadan baru sekali je pegi.
Kagum tak dengan pencapaian iolls?
Rasa macam membazir je beli kat bazaar Ramadan. MAHAL!

Saja nak share antara menu berbuka yang sempat dimasak.
Masa minggu pertama tu nan hado pikcer yang diambil.
Dah kendian baru rasa nak amik pikcer.

Iftar Day 7
Sambal udang petai, kobis masak lemak & daging goreng

Iftar Day 9
Kari ayam, kobis masak kicap, ikan bulu ayam & karipap

Iftar Day 12
Asam pedas ikan tenggiri, sotong goreng kunyit & karipap

Karipap adalah karipap frozen yan dibeli kat opis.
Serius sedap. Inti dia mengancam baq hang!
Lagipun tu je kuih yang confirm encik Suami makan. Huhu.

Bila hari-hari masak ni, kekadang otak jadi blank pun ada.
Blank sebab tak tahu nak masak apa.
Tapi serius cakap masak sendiri memang JIMAT uolls.
Sangat sangat sangat jimat.
Pasar Presint 8 tu dah jadi tempat kecintaan di hujung di minggu.

Ermmm. Hari ni nak masak apa ye uolls?

Wednesday, June 17, 2015

Selamat Datang Ramadan

Esok Ramadan menjengah lagi.
Tapi hari ni punyalah sibuk. Sibuk dengan meeting pagi petang.
Dan bila ada meeting maka sibuk makan jugak le maknanya. Hahaha.

Di kesempatan ni nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Al Mubarak pada semua.
Semoga Ramadan kali ni membawa lebih keberkatan berbanding tahun sebelumnya.
Mohon maaf jika ada terkasar bahasa dalam berblog selama ni.


Sama-samalah kita kejar ganjaran Ramadan.
Selamat berpuasa semua!

Monday, June 15, 2015

Rindu

Ramadan hampir tiba.
Semakin kuat rasa rinduku padanya.
Makin dipendam makin tak tertanggung rasanya.


Ya Allah. Kau cucurilah rahmat ke atas roh ibuku.
Kau lapangkanlah kuburnya,
Kau ampunilah segala dosa-dosanya.
Amin Ya Rabbal Alamin.

Mak, I miss you so much.
Damailah kau di sana.

Tuesday, June 9, 2015

mIRC

Ingat tak zaman kegemilangan berchatting di mIRC?



A/s/l pls?

Berchatting di mIRC ni adalah hiburan utama aku masa belajar di UiTM Jengka.
Sape yang penah belajar di UiTM Jengka tau le apa yang ada kat sana masa tahun 1998-2001.
Baaaaanyaakkkkk sangat hiburan yang uolls ada kat sana kan?

Hahahaha.

Aku memang berterima kasih sangat dengan kewujudan cybercafe kat Bandar Jengka.
Cybercafe (CC) pertama yang wujud adalah CC Oren.
Mahap akak tak ingat nama sebenar CC tu.
Yang akak ingat tokey dia Abang Mi jiran sekampung Zana kawanku.
Lagipun dalam CC tu kaler oren so sebab tu panggil CC Oren.
Eh ke memang nama dia Oren?

Aku ni boleh dikatakan pelanggan setia CC Oren.
Motipnya nak check emel dengan chatting le.
Dulu-dulu masa subjek Computer Accounting ada jugak masuk lab.
Tapi bukak emel pun takut takut je sebab takut kena sergah dengan En. Syed hensem.
Kalau kat CC tak takut sangat cuma takut chatting dengan orang dalam CC yang sama je. Haha.

Feveret channel aku masa chatting mIRC dulu opkos le #kampung dan #uitm.
Ramai jugak le dapat kengkawan masa tu.
Tapi yang betul-betul kawan sampai sekarang dua orang je.
Kawan dalam FB tapi takut nak bertegur. Boleh gitu?
Bukan takut sebenarnya. Segan sebab masing-masing dah kawen.
Kenalah hormat pasangan masing-masing. Idok gitu?

Yang paling syok masa chatting ni kalau dapat chat dengan orang yang satu kampus.
Maka bolehlah buat keja nakal cakap konon-konon nak jumpa tepi padang pukul sekian sekian.
Nama sekian sekian pakai baju kaler sekian sekian.
Tapi sekian terima kasihlah sebab memang takkan jumpa punya le.
Dah tentu tentu le takkan pakai baju kaler tu.
Eh tapi aku tetap ada tepi padang tu. Tengok orang main tenis. Uhukkk. Uhukkk.

Tapi berchatting di mIRC dulu dan sekarang dah tak sama.
Kalau dulu chatting benda elok-elok je.
Intro pun sopan je. Nak out pun bagitau. GTG. Ecececeh.
Beberapa tahun lepas aku try jugak le masuk mIRC ni.
Masa tu belum kawen lagi.
Ai is bujang ye masa tu. Masih suci. Naif.
Baru intro dah cakap 18SX.
Ngeri kot! Terus mentally traumatized!
Ramainya orang gila s*ks zaman sekarang.
Lepas tu terus tobat taknak masuk dah mIRC. Huhuhu.

Zaman sekarang ni chatting chatting kat PC ni orang dah jarang guna kot.
Ada lagi ke orang gigih pegi cybercafe?
Rasanya semuanya mengadap gajet je.
Wassap. Wechat. Line. Telegram.
YM ada lagi ke orang guna?
Aku suka YM sebab ada emoticon gelak guling guling tu.

Itu je aku nak cerita.

GTG.

Friday, June 5, 2015

Gigih

Waktu rehat panjang hari Jumaat biasanya akak pegi mengukur shopping mall.
Tapi sebab hari ni kengkawan iolls semua busy (katanya) maka iolls pun balik le rumah.

Balik tido ke?

Harus le tidak uollssssss!
Akak uolls ni mana reti tido tengahari. Kecuali time tak sihat le.
Akak balik masak uolls!

Gigih ke idok?


Gigih sangat kan.
Asam pedas ikan tenggiri dan ayam goreng kunyit.
Keletung keletang kat dapur tak sampai sejam dah siap.
Hebat sangat perasaan makan tengahari dengan air tangan sendiri.
Terasa bangga dengan kegigihan sendiri okeh. Hahaha.

Balik keja kang boleh le akak guling-guling dengan Mojo.
Cuma panaskan balik lauk dan nasi.
Heaven sangat kalau hari-hari camtu.

Abang, nak jadi surirumah sepenuh masa boleh?

Thursday, June 4, 2015

Piknik @ Kalumpang

Walaupun kejadian berlaku di zaman Paleolitik tapi tetap jugak nak buat entry.
Nak jadi pemblog tegar katanya.
Rasanya dah bertahun-tahun dah dengar kata-kata ni kan.
Propa sangat.

Ini lebih kurang macam last minute punya aktiviti le.
Kalau plan awal-awal tak surprise le.
Kejadian ni masa cuti Tahun Baru Cina.
Gigih le sama-sama menyesakkan jalanraya sebab nak pegi Kalumpang.

Selalu cuma dengar je orang sebut Kalumpang Kalumpang.
Sekarang dah boleh eksyen sebab dah sampai sana.
Dah merasa berendam kat sana.
Dah merasa makan nasik lemak tepi jeram uolls.
Heaven sangat.

Cakap banyak pun tak guna. Tengok ajelah pikcer.











Kalau ada peluang memang nak pegi lagi.
Best sangat mandi jeram. Sejukkkkk.
Entah bila le dapat pegi lagi.
Kalau plan dengan kengkawan manjang je tak jadi.
Kan kan kan uolls?

Cerita Random

Ahnyeonghaseyo!

Hari ni hantu blog merasuk terus gigih tukar rupa paras blog.
Sendu bebenor blog akak sekarang ni.
Tak berhapdet. Manjang busy kengkonon padahal nan hado pun.
Dulu punyalah berkobar.
Sekarang habuk pun tada.

Tahun ni banyak berjalan-jalan.
Jalan-jalan dengan suami. Jalan-jalan dengan famili.
Ke Melaka. Ke Ipoh. Ke Kuantan. Ke Kuala Terengganu. Ke Kelantan.
Habis semua negeri pantai timur aku cover dalam bulan 5.
Tapi tak blog kan pun sebab pikcer ada takde je gayanya.

Kursus pun merata tahun ni.
Cameron Highland. Port Dickson. Johor Bahru.
Lepas ni Langkawi lak menyusul.
Manjang le sang suami kena tinggal.
Kesian beliau asyik kena balik rumah mertua.
Padahal sebenarnya dia suka kot. Hahaha.

Tak lama lagi Ramadan dah kembali menjelma.
Harap-harap tahun ni tahap kerajinan ke dapur lebih tinggi dari tahun sebelumnya.
Dan harap-harap Ramadan aku kali ini lebih baik dari yang sebelumnya juga.
Insya Allah.

Harap-harap jugak hantu blog tak lari masuk badan orang lain. Haha.


Pikcer takde kaitan dengan entry.
Harap maklong.
Okbai!